Gecomplimenteerd!

  

Zo nu en dan zijn dingetjes onbeschrijfbaar. Zijn woorden te banaal en is elke verklaring overbodig. Spek voor de bek van een gevoelsmens dan. Magisch, zou je het kunnen noemen. Ik kan het niet laten een poging te doen om de hocus pocus in tekst te vangen.
 
Vuurwerk als het om kwesties van levensbelang gaat. Zoals de meest oprechte vriendschappen, een thuisgevoel of een uitdaging om je tanden in te zetten. Maar hier ga ik het vandaag niet over hebben.
 
In de eeuwig durende zoektocht naar de betere versie van mezelf, daar waar de kritische noten in elk seizoen te rapen zijn, is het essentieel de good vibes en de magie te vinden.
 
Een hersenloze chickflick, nagels lakken en hoola hoopen. Urenlang bellen om helemaal niets te vertellen en een knuffel op z'n tijd. Lippenstift en hoge hakken. De slappe lach om je eigen mop. Tapas in de zon. Een runners high. Chocoladetaart. Met slagroom. En chocola. Een hittegolf in september of een vers opgemaakt bed. Cava en vrienden om te klinken.
 
Maar een heel bijzondere in de categorie "kleine dingen die groots zijn in hun eenvoud" vind ik: het compliment. Sommige woorden werken zó krachtig dat je hart een sprongetje maakt en de wereld een glimlach rijker wordt. Of soms zelfs twee. Want het geven van een thumbs up geeft evengoed een prikkel waar ik geen verklaring voor heb. En soms met extra special effect, als het uit de meest onverwachte hoek komt bijvoorbeeld.
 
Het zijn kleine cadeautjes geluk. Speciaal voor jou een muntje van achter het oor getoverd, een waterstraal uit de bloemknop of de juiste kaart. Poepsimpel als je weet hoe het moet, verwonderd als het je onverwachts en uit het niets overkomt.
  
En eigenlijk niet eens zo moeilijk. Er zijn slechts een handvol voorwaarden, ingegeven door het gezond verstand: het werkt enkel als het gemeend, oprecht en zonder bijbedoelingen is. Anders ben je gewoon een ordinaire slijmbal.
  
Een compliment aanvaarden voor wat het is, is ook een kunst. Maar zelfs de meest stuntelige of flauwe lovende woorden blijven een compliment. Want hey, er is iemand die je de moeite waard vindt om iets leuks over je te zeggen. Smile!
     
Om af te sluiten, nog een bericht aan jou. Ja, jij daar, lieve bloglezer! Ik vind het echt, maar dan ook écht, heel bijzonder dat je de tijd neemt om te lezen wat ik delen wil. Bedankt voor je interesse. Ik neem het evenzeer als een compliment.
En ok. Het werkt misschien beter face to face. Maar het is (opr)echt welgemeend.
  
   

Reacties

  1. Je zou een column moeten schrijven in een krant, succes verzekerd. En dat van het deugddoende complimentje? Dat klopt helemaal

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wow, als compliment kan dat wel tellen! Bedankt, je doet me blozen, met een glimlach tussen mijn oren er bovenop :-)

      Verwijderen
  2. Je zou een column moeten schrijven in een krant, succes verzekerd. En dat van het deugddoende complimentje? Dat klopt helemaal

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten